Joomla Tema by Web Dev

The Mongol Derby 2014

Category: Over Mongolië

The Mongol Derby,  is de meest extreme paardenrace ter wereld in één van de meest onherbergzame landen ter wereld. Frederique Schut  voltooide 2011 als eerste Nederlander de Mongol Derby. Chris Berkers hoopt dit jaar de derde Nederlander te zijn die the Mongol Derby voltooit, een race van 1.000 kilometer in tien dagen. The Mongol Derby wordt verreden van 5 t/m 16 augustus 2014.

 Chris Berkers: “De bekendheid van de derby in Nederland ging gepaard met een storm van kritiek over het welzijn van de paarden. Ook ik had mijn vraagtekens. Na twee jaar de race gevolgd te hebben en nagedacht te hebben over de kritiek en de risico’s besloot ik mij in oktober 2013 in te schrijven. Ik wil graag zelf zien en oordelen over deze wedstrijd. Via deze blog wil ik een realistisch beeld van de wedstrijd en de voorbereidingen in aanloop van de race geven. Dus, beleef met mij het avontuur van de Mongol Derby!”.

Lees hier alles over het Mongol Derby avontuur van Chris Berkers: http://horses.nl/tag/mongol-derby-2014/

Algemene introductie

Tot 1990 was Mongolië een communistische eenpartijstaat en heette het land Volksrepubliek Mongolië. De regering was gemodelleerd volgens het Sovjetsysteem. De communistische partij MPRP was de enige legale partij. Na een periode van instabiliteit gedurende de eerste twintig jaar onder communistische leiding bestond er tot december 1989 geen openlijke vorm van onvrede.

Collectivisatie van de landbouw en de uitbreiding van vaste woongelegenheden ondervonden geen waarneembare oppositie. In 1990 werden democratische hervormingen doorgevoerd, inclusief een nieuwe grondwet.

Landnaam (verkort):
Mongolië
Staatsnaam (officieel):
Republiek Mongolië (Mongol Uls)
Ligging:
Noordoostelijk Centraal-Azië
Geografische benaming:
Buiten-Mongolië (Ar Mongol)
Grenst aan:
Rusland (Siberië; in het noorden), China (Binnen-Mongolië; in het westen, oosten en zuiden)
Oppervlakte:
1.546.116 km2 (ca. 38 x Nederland, 19e op de wereldranglijst)
Hoogste punt:
Khüiten (4.374 m): Altaigebergte in het westen
Laagste punt:
560 m (naamloze locatie in het oosten)
Gemiddelde hoogte:
1.580 m.
Aantal inwoners:
3.179.997 (2012)
Bevolkingsdichtheid:
1,75 inwoners per km2
Bevolkingssamenstelling:
Khalkha-Mongolen (82%); minderheden van Buriat-Mongolen en andere Mongoolse volken, Kazakken, Chinezen, Tuvanen e.a.
Status:
Parlementaire Republiek (sinds 1992)
Volkslied:
Bügd Nairamdakh Mongol
Staatsvorming in:
1206 (samenvoeging diverse Mongoolse stamgebieden door Temujin (Chinggis Khaan)
Onafhankelijk sinds:
1911 (lamaïstische theocratie; volksrepubliek per 24-11-1924, republiek per 12-02-1992)
Lid van:
Verenigde Naties UN (1961), Wereldhandelsorganisatie WTO (1997), Internationaal Strafhof ICC e.a.
Hoofdstad:
Ulaanbaatar (‘Rode Held’), ca. 1.067.000 inwoners
Munteenheid:
Tögrög (MNT)
Vlag:
3 gelijke verticale banen rood-lichtblauw-rood, in de linkerbaan in geel het nationale symbool soyombo (‘vrede en onafhankelijkheid’)
Talen:
Khalkha-Mongools (standaardtaal), diverse andere Mongoolse talen, Kazaks en Chinees.
Godsdienst:
Tibetaans boeddhisme (50%); christenen en sjamanisten(6%), moslims (4%, voornamelijk Kazakken; 40% is geen lid van een godsdienstige gemeenschap.
UTC:
+7 en +8
Nationale feestdag:
11 juli
Web| Code| Tel:
.mn | MNG | 976

Werkstuk Mongolië door Jill Geerts

Category: Specials

Klikt u hier om het uitgebreide werkstuk van Jill Geerts te bekijken.

 

Erdenet

Category: Steden en Dorpen

ErdenetErdenet is de twee na grootste stad van het land. De inwoners van deze stad bestaan vooral uit mijnwerkers. In de buurt ligt er een grote kopermijn waar 8.000 personen werkzaam zijn. Erdenet heeft een moderne uitstraling. De stad is gebouwd in 1974. Hierdoor zijn de faciliteiten in deze stad de beste buiten Ulaan Baatar.

Gedurende de Communistische tijd was eenderde van de inwoners Russisch. Tegenwoordig wonen er nog maar 1000 Russen en ze zijn veelal technische adviseurs in de mijnen. Hierdoor zijn er nog veel Russische menu’s in de restaurants te vinden. Erdenet heeft een goed wegennet en heeft ook goede connecties met de spoorwegen.

Karakhorum

Category: Steden en Dorpen

KharakhorumKarakhorum is de voormalige hoofdstad van het immense rijk van Djenghis Khan.
Toen Djenghis Khan besloot om er een hoofdstad van te maken, werd Karakhorum een soort administratiecentrum en handelscentrum. Toen de opvolger van Djenghis Khan in beeld kwam, Ogedei Khan, groeide Kharkhorin uit tot een echte stad met regeringsgebouwen, tempels, markten, stadswallen en een paleis. Deze oude stad is door de Chinezen in 1380 verwoest.
De enorme muur die er omheen is gebouwd en het klooster Erdene Zuu stammen uit de 16e eeuw en zijn dus later gebouwd. Deze bouwwerken en oudere overblijfselen kunnen bezocht worden. Ook is dit een van de weinige kloosters die de vernielzucht van de communisten hebben overleefd.