Joomla Tema by Web Dev

Architectuur

Category: Kunst

Mongoolse GertentDe traditionele architectuur van Mongolië is niet die van de stad of het dorp, maar van de steppe. Als er iets typerend is voor de vlakten van Centraal Azië, is dat de ronde tent van de nomade, de ger (die bij de buurvolkeren jurt wordt genoemd). De ger is het verplaatsbare huis van de nomadische herder en zijn gezin. Waar zijn kudde is, woont hij, werkt hij, ontvangt hij zijn gasten. De ger is van oudsher niet voorbehouden aan de bescheidenste bevolkingsgroepen. Ook de khans en andere hoge functionarissen leefden in enorme tenten op wielen, die door ossen werden voortgetrokken naar een plek op korte afstand van het slagveld, zo lezen we al bij de eerste Europese waarnemers in de late Middeleeuwen. Daar hield de vorst zijn hof, ontving hij ambassadeurs en liet hij wetten en besluiten optekenen, niet in een paleis op een vaste lokatie.
De gewone ger van nu is een soort ‘prefab’ constructie, in relatief korte tijd (één à anderhalf uur) op te zetten dan wel af te breken en gemakkelijk te transporteren op de rug van een kameel of (wat tegenwoordig vaker gebeurt) in de laadbak van een kleine vrachtwagen. Het geraamte bestaat aan de onderzijde uit een vlechtwerk van wilgenhout dat in een schaarvorm kan worden uitgerekt tot de gewenste ronde vorm is bereikt (de lage deur maakt er onderdeel van uit). Vanaf deze basis worden twee palen opgericht, die de basis vormen voor de rest van de bovenbouw. Deze bestaat uit een groot aantal dunnere latten, afhankelijk van de grootte van de ger. Het geheel van opstaande onderdelen wordt bovenin gekoppeld aan een ring. Deze dient als trekgat voor de kachelpijp en als ventilatiegat en kan worden afgesloten.  Daarmee is het raamwerk voltooid; de ger is aan de wand ca. 1,60 hoog, in het midden ca. 2,40 m.

Register to read more...

Folklore

Category: Kunst
KeelzangersZingen is een belangrijke manier om jezelf te kunnen uiten voor de Mongolen. Er bestaan verschillende zangvormen, zoals Kuumii (keelzang) en Urtiin Duu (long song). 
Kuumii bestaat uit speciaal gevormde keelklanken, die een beetje een vreemd, raar geluid vormen. Keelzang is een traditie die zijn oorsprong vindt in West Mongolië en in de Russische staat Tuva. Er zijn niet veel ‘concerten’ te vinden buiten het platteland, waar het oorspronkelijk vandaan komt.
Tegenwoordig wordt de keelzang ook gebruikt in populaire liedjes, er zijn rock ’n roll-achtige cd’s te vinden van de bekende zanger Aldyn Dashka. De meeste cd’s met keelzangmuziek komen uit Tuva. De keelzang werd altijd door mannen uitgevoerd, maar het is steeds meer in opkomst bij de vrouwen. Het wordt gezien als een traditionele kunstvorm.

Register to read more...

Kunst

Category: Kunst
Schilderij van Badam DashdondogVeel van de Mongolische kunst is van nature religieus en gelinkt aan Tibetaanse kunst. Traditioneel sculpturen en schilderen werd aan de hand van strenge regels uitgevoerd, wat weinig ruimte overliet voor de makers om er zijn eigen draai aan te geven. Zo stonden de kleuren en de vormen al vast. Helaas zijn de meeste werken vernietigd in de tijd van het communistische regime.De Mongoolse kunst is al eeuwenoud. Het begon met impressies en uitdrukkingen op rotsen. Op stenen muren e.d. werden allerlei schilderingen afgebeeld van jachtbuiten, hun vee en mensen.
Het traditionele Mongoolse zurag (schilderstijl) stamt af van deze prehistorische rotstekeningen. De schilderstijl heeft lange schilderstrijken van kwasten met een smaller uiteinde. Het bevat vaak heldere kleuren. De afbeeldingen kunnen gekenmerkt worden door:
- beeld objecten uit het nomaden leven uit
- richt zich niet op 1 object maar verschillende activiteiten
- er is geen perspectief in de schilderijen

Register to read more...

Morin Khuur

Category: Kunst
Morin KhuurDe Morin Khuur is een viool met aan het eind van de hals een afbeelding van een paardenhoofd. Het is een viool met twee snaren, die gemaakt zijn van paardenstaartharen. De snaren worden ook wel dik en dun of man en vrouw genoemd. De dunne snaar is gemaakt van 105 haren van een merrie. De dikke snaar bestaat uit 130 haren en zijn afkomstig van een hengst.
Vroeger werd de Morin Khuur anders vervaardigd dan tegenwoordig. Vroeger stonden de snaren verder van elkaar verwijderd. Het traditionele houten frame geluidsbox was omhuld met de huid van een baby kameel, geit of schaap. Aan de achterkant van de buik zat een gat om het geluid beter te laten circuleren. Tegenwoordig produceren ze een houten oppervlak met ‘F- gaten’ zoals een viool of cello.

Men denkt dat de eerste gebogen instrumenten stammen van de nomaden uit Centraal Azië. De Morin Khuur stamt uit de tijd van Kublai Khan uit de 13de eeuw. Dit kenmerkt zich in de afbeelding van het paard op de hals van de viool. In die tijd was het paardenhoofd terug te vinden op de staf van een sjamaan waarmee hij rites uitvoerde. Zo is de vergelijking getrokken, dat de Morin Khuur een instrument van de sjamanen was. Tegenwoordig is het de nationale instrument van Mongolië.

Elke regio heeft zijn eigen speeltechnieken. Ook wordt de Morin Khuur gespeeld tijdens de Biylegee. Dit is een dans die is ontstaan in de Altai bergen in het westen van Mongolië. Deze dans wordt voornamelijk uitgevoerd door vrouwen.

Musea

Category: Kunst
The National Museum of Mongolian HistoryThe National Museum of Mongolian History
The Museum of Mongolian History bevindt zich midden in het centrum van Ulaan Baatar. Het is in 1924 opgericht en beschikt over een aantal zeer oude collecties. In het museum bevinden zich meer dan 40.000 archeologische en historische objecten. In de tien galerieën worden de geschiedenis en de cultuur van het begin van de Mongolische beschaving tot op vandaag de dag gepresenteerd. De zeldzame en eerbiedige items zijn onder andere overblijfselen uit de Hunnu-periode (de eerste Mongolische staat). Ook zijn er items uit de vroegere steentijd en bronstijd gevonden. De tour door het museum geeft een goed beeld van de ontwikkeling van Mongolië door de eeuwen heen tot het heden in de moderne tijd.

Register to read more...

More Articles...