Joomla Tema by Web Dev

Do's en don'ts

Category: Handige tips

Do’s:
Aangeven/in ontvangst nemen

- Geef een schaar of een mes aan met het handvat en niet met het spitse gedeelte.
- Geef net voor vertrek een cadeau. Geef het niet voordat u een ger betreedt. Men zal dan van slag zijn.
- Bij formele gelegenheden is het gebruikelijk om eten en drinken te geven en te ontvangen met een gestrekte rechterarm en de linkerhand ondersteund de rechter elleboog.
- Gebruik twee handen of uw rechterhand om iets te geven of te ontvangen.
- Rol uw mouwen naar beneden als u iets ontvangt of geeft. Ook als u een ouder persoon ontmoet.
- Neem alles aan met een open hand, met de palm naar boven gericht.
- Als u iets aangeboden krijgt, verwacht men dat u het aanneemt. 

Omgangsnormen

- Groet iedereen bij binnenkomst.
- Fysieke aanrakingen worden nauwelijks opgemerkt. Wanneer u toch per ongeluk tegen iemand opbotst of iemand laat struikelen, is het gebruikelijk om de hand van de ander even aan te raken of kort te schudden. Hierdoor laat u zien dat het niet zo bedoeld was.
- Men waardeert het, wanneer men zich aan de omgangsvormen van de ger aanpast.
- Mongolen zijn erg direct van aard. Ze hebben een opmerkelijke combinatie van beleefdheid en directheid. Ze staan zelden in de rij in de winkels en bij bussen. Wie het slimst is, is het eerste aan de beurt.
- Toon respect voor de honden en het andere vee van de familie. De hond zal u alleen gehoorzamen, wanneer zijn baas dat zegt.

Respect

- Wanneer er wodka of airag wordt aangeboden moet men dit altijd accepteren. Men hoeft het niet te drinken, maar wel de beker aan de lippen zetten zodat u het proeft. Daarna geeft u de beker weer terug aan de persoon waarvan u het heeft gekregen. U mag ook uw ringvinger erin dopen en uw hand verheven boven uw hoofd en in de 4 windrichtingen flick.
- Bij het nuttigen van wodka wordt vaak een klein ritueel uitgevoerd. Er bestaan verschillende varianten. In het algemeen steekt men de ringvinger lichtjes in de wodka en spat dan met behulp van de duim een aantal druppels naar links, voren en rechts.
- Laat uw wapens buiten.
- Bestijg en stijg van een paard af aan de linkerzijde.
- Slaap met de voeten naar de deur gericht.


Don’ts:
Aangeven/in ontvangst nemen

- Het is zeer onbeleefd om een gast geen koffie, thee, snoep e.d. aan te bieden.
- Het is niet beleefd om ‘nee’ te zeggen als men eten, drinken of melkproducten aanbiedt.
- Neem geen eten van de gezamenlijke schaal met de linkerhand.

Omgangsnormen

- Wijs niet naar mensen, dat brengt ongeluk.
- Geef de vrouw geen complimentjes, de mannen vinden dit niet leuk en de vrouw schaamt zich dan.
- Fluit niet binnen in een ger of elk ander gebouw. Men gelooft dat dit verkeerde wind te weeg brengt en dat deze hun huis zal vernietigen, vroeger floot men om het huis van de vijanden te vernietigen.
- Fluister niet in een gertent.
- Raak andermans hoofd niet aan.
- Bij binnenkomst is het niet gepast om over de drempel heen te groeten.
- Bij aankomst kunt u het beste niet op de deur kloppen.
- Bij het binnentreden van een gertent mag men niet op de drempel gaan staan.

Respect

- Ga niet met gekruiste benen zitten, want men denkt dan dat u op hen neerkijkt.
- Vrouwen mogen niet aan de noordzijde van een ger zitten. Dit is de zijde van de mannen - place of honor. De Aziaten respecteren de mannen en geeft hen een plaats in de place of honor.
- Passeer bij het vertrekken van een tent niet the place of honor (noordzijde).
- Bij het zitten mag u niet met gestrekte benen in de richting van een ander persoon of het huisaltaar.
- Kruis uw arm niet over uw borst wanneer u zit. Men denkt dan dat u ziek bent.
- Het is onbeleefd om over een veld te lopen waar de vrouwen hun koeien melken.
- Het is onbeleefd om voeten op stoelen en tafels te laten rusten.

Praktisch

- Nooit tegen de middelste pilaar van een gertent aan leunen.
- Houdt het kopje thee niet bij de rand vast, men houdt het kopje vast aan de onderkant rustend in de handpalm.

© Pausanias

Etiquette

Category: Handige tips

Etiquette in MongoliëZoals de meeste Aziatische volken houden de Mongolen zich graag aan een aantal regels in de onderlinge omgang. Als u niet helemaal op de hoogte bent, maak u geen zorgen. Men heeft alle begrip voor de onwetendheid van de vreemdeling, die nu eenmaal eregast is in het land, in de ger, op straat.

Bij het betreden van een nomadentent moet er u op letten dat u nooit de drempel aanraakt of uw hoofd stoot tegen de deurpost. Wacht tot men u een plaats aanbiedt. Begroet als eerste het gezinshoofd, daarna de vrouw des huizes en tenslotte de overige aanwezigen. Breng uw rechterhand naar uw hart en maak een lichte buiging. Handen schudden is ongebruikelijk, dat doet u wel als u per ongeluk op iemands tenen gaat staan. Laat duidelijk merken dat het u spijt en het ‘slachtoffer’ zal met een glimlach laten merken dat het allemaal zo erg niet is.

Respecteer de gevoelens van de gelovigen bij een bezoek aan een tempel; draai nooit uw rug naar het altaar, ook niet het kleine huisaltaar in de ger of de flat. Vraag (met een gebaar) altijd of u een foto mag maken van personen, met name van ouderen; vaak gaat men al ongevraagd voor uw camera staan, want Mongolen zijn gek op foto’s en poseren graag.

Als u in een tent of woning wordt uitgenodigd, zal men na enige tijd rondgaan met een flesje snuiftabak (met de rechterhand aanpakken). Als u niet zo’n behoefte aan snuiven hebt, ruik er dan tenminste even aan. Biedt men u iets te eten aan, neem dan in ieder geval een hapje, ook al ziet het voedsel er minder aantrekkelijk uit; weigeren, hoe beleefd ook, wordt door Mongolen als ongepast beschouwd. Slurpen en smakken is een bewijs dat u het lekker vindt. Geef uw gastvrouw of de kinderen een klein cadeautje, liever dan geld, tenzij u er hebt overnacht.

Mongoolse weetjes

Category: Handige tips

Wetenswaardigheden:

 • Men kan een Mongoolse familie doordeweeks altijd bezoeken. Men is altijd gastvrij en vriendelijk. Mensen die van ver komen, wordt altijd iets te eten of drinken aangeboden. Men wenst dat u zich thuis voelt.
 • Groet de Mongoolse mensen en ga dan meteen zitten. Dit is zeer respectvol in Mongolië. De Europeanen tonen respect door te blijven staan, maar in Mongolië door te gaan zitten.
 • In Mongolië krijgt u als eerste thee aangeboden.
 • Mongolen zijn erg direct van aard. Ze hebben een opmerkelijke combinatie van beleefdheid en directheid. Ze staan zelden in de rij in de winkels en bij bussen. Wie het slimst is, is het eerste aan de beurt.
 • Het is een traditie in Mongolië dat men eten en drinken aanbiedt. Daarom is het niet nodig om steeds ‘Thank you’ te zeggen. Net voor vertrek stellen ze het natuurlijk wel op prijs dat u hen bedankt voor alle zorg en lekkernijen.
 • De Mongoolse mensen verwachten geen cadeautjes van de toeristen. Ze vinden het wel fijn om snoep of cadeautjes voor de kinderen te ontvangen.
 • Op formele gelegenheden gaat er snuiftabak rond. U mag dit tot u nemen en rond laten gaan. Denk er wel aan dat u op het eind deze weer teruggeeft aan de eigenaar. Schroef de dop niet terug erop, maar laat de dop hangen naast de hals.
 • Mongoolse mensen raken elkaar vaker aan dan Europeanen. Vaak pakken ze elkaars hand vast of leggen een arm om de schouder van een ander.
 • In Mongolië is het normaal dat men hun vrienden niet voorstelt aan andere vrienden.
 • Mongoolse mensen gaan vaker bij elkaar op bezoek zonder dit van te voren aan te kondigen. Dit wordt niet als onbeleefd gezien.
 • Gebruikelijk lopen de gasten kloksgewijs de tent in van west naar noord.
 • De oostzijde van een ger (yurt) is de vrouwenkant en de westzijde is de kant voor de mannen.
 • Fysieke aanrakingen worden nauwelijks opgemerkt. Wanneer u toch per ongeluk tegen iemand opbotst of iemand laat struikelen, is het gebruikelijk om de hand van de ander even aan te raken of kort te schudden. Hierdoor laat u zien dat het niet zo bedoeld was.
 • Mongolen houden honden niet als huisdier zoals wij dat doen.
 • Wanneer een Mongool zuivelproducten (airag, melk) knoeit op de grond, dopen ze hun  vinger erin en raken lichtjes hun voorhoofd aan.
 • Als u een drankje aanbiedt, let er dan op dat het kopje geen barsten heeft of een beschadigde rand.
 • Bij het nuttigen van wodka wordt vaak een klein ritueel uitgevoerd. Er bestaan verschillende varianten. In het algemeen steekt men de ringvinger lichtjes in de wodka en spat dan met behulp van de duim een aantal druppels naar links, voren en rechts.

© Pausanias

Places to go

Category: Handige tips

Café Amsterdam

Café Amsterdam in Ulaanbaatar
Om even bij te komen van alle Mongoolse indrukken kunt u naar Café Amsterdam gaan in hartje Ulaan baatar. Hier kunt u genieten van Italiaanse koffie, verse sandwiches en pannenkoeken. Ook kunt u gebruik maken van gratis Internet.

Hier ontmoeten toeristen, expats en hoge functionarissen van Mongolië elkaar. Er hangt een heerlijk relaxed sfeertje voor een kleine prijs.

Ook worden hier allerlei culturele activiteiten georganiseerd. Zoals de laatste nieuwe films uit Mongolië en ook Amerikaanse films of een foto presentatie van een National Geographic fotograaf. Kortom er is genoeg te doen in het gezellige Café Amsterdam.

© Pausanias

Tips

Category: Handige tips

Mongolië is relatief veilig om doorheen te reizen. Er wordt geen serieuze misdaad gepleegd tegen buitenlanders. Hieronder vindt u een aantal tips die van pas kunnen zijn.

- Neem Amerikaanse dollars mee in biljetten van $20 en $50.
- De beste plaats om geld te wisselen is bij het ARD Cinema op de eerste verdieping. Deze ligt 1 blok ten westen van het centrale postkantoor. Het ARD Cinema biedt iets betere tarieven aan dan de banken.
- Wanneer u gaat reizen door het binnenland, neem dan een aantal dingen mee die u aan de gastheer kunt geven. Hierbij kunt u denken aan sigaretten, zeep, gekleurde pennen, een paar flessen alcohol en snoep.
- U kunt van tevoren geen binnenlandse retourvluchten boeken. Deze kunt u regelen bij de MIAT lokale ticketkantoor zodra u bent aangekomen.
- Draag nooit grote sommen geld mee. Let op zakkenrollers, vooral op plaatsen waar het druk is, tijdens het rijden met openbaar vervoer of bij het in- en uitstappen van de Trans Mongolië Express.
- De straatverlichting in Ulaanbaatar werken alleen in het centrale gedeelte.
- Chauffeurs in Mongolië letten niet op voetgangers. Let dus heel erg goed op voordat u een straat oversteekt.
- Het beste kunt u uw eten in grote supermarkten kopen in plaats van kleine taveernes. In een supermarkt bent u ervan verzekerd dat het eten goed gekoeld is.
- Neem een kopie van uw paspoort mee in plaats van het paspoort. Laat deze in het hotel achter.
- Laat uw persoonlijke eigendommen niet onbeheerd achter.
- Vergeet niet om $12,- opzij te leggen voor de belasting die u moet betalen om het land te verlaten.

© Pausanias

More Articles...